1 Juni, Masuk ke Malaysia Wajib Karantina 14 Hari

Ahmad Luthfi, Okezone · Kamis 21 Mei 2020 20:07 WIB
https: img.okezone.com content 2020 05 21 18 2217658 1-juni-masuk-ke-malaysia-wajib-karantina-14-hari-Sp4wizs43g.jpg (Foto: The Star)

JAKARTA - Warga asing yang akan masuk ke Malaysia mulai 1 Juni harus menjalani karantina wajib selama 14 hari. Selain itu, warga akan dikenakan biaya RM150 atau sekira Rp500.000 per hari.

Sehingga, total biaya yang harus disiapkan untuk menjalani karantina wajib selama 14 hari ini ialah sekira Rp7 juta. Uang tersebut wajib disiapkan sebelum memasuki Malaysia.

Menteri Pertahanan Malaysia, Ismail Sabri Yaakob mengatakan bahwa sidang Majelis Keselamatan Negara atau MKN telah membuat keputusan terkait aturan bagi warga asing yang datang ke Malaysia.

Warga asing harus membayar penuh RM150, sementara warga Malaysia membayar setengahnya.

"Bermula 1 Juni 2020, bagi warga negara Malaysia yang pulang ke negara dan di karantina wajib, mereka diminta untuk membayar sebanyak separuh dari 150 ringgit yang dikenakan, sebagian ditanggung oleh kerajaan," kata Ismail.

Khusus warga Malaysia yang pulang ke negaranya, maka biaya separuh ditanggung oleh individu dan separuhnya lagi ditanggung oleh kerajaan.

"Sidang juga membuat keputusan mewajibkan semua yang ingin pulang ke Malaysia untuk menandatangani surat setuju pembayaran 50% bagi warga negara Malaysia, dan 100% bagi bukan warga negara Malaysia melalui pejabat kedutaan Malaysia yang terdekat," jelasnya.

Menurutnya, pejabat kedutaan Malaysia akan mengeluarkan surat kelulusan untuk pulang ke Malaysia, sementara pihak imigrasi akan mengeluarkan arahan kepada semua serikat penerbangan untuk memastikan surat kelulusan dijadikan syarat kepada semua penumpang sebelum berlepas pulang ke Tanah Air.

(ahl)

Bagikan Artikel Ini

Cari Berita Lain Di Sini